Sphynx katter behöver tack vare sin pälslöshet badas oftare än vanliga katter. Deras hud producerar sebum (pälsolja), samma som vi människor producerar i vår hårbotten. Den kan därför kännas lite kladdig om den inte badats på länge. Har du en ljus Sphynx så blir det en svagt brun färg på huden som kan kladda av sig om den inte rengörs. På bilden till höger ser du dem små fjunen som finns över kroppen. Så därför när du klappar du en Sphynx är känslan som att ta i en persika.
Deras kroppstemperatur på 38,5-39 grader gör även att dem känns varma. Något som gör det extra trevligt att gosa med dem, tycker vi. Man bör försöka skydda huden om den ska vistas ute i solen för att slippa brännskador av solen.
Hur ofta ska den badas då?
Bad av katten kan ske allt från en gång i veckan upp till ca en gång i månaden, ibland ännu mer sällan. Det beror helt och hållet på din katts produktion av sebum. Se över ögon, öron och klofalsar oftare, ca 1 ggr per vecka. Gärna i samband med gos stunder så kommer katten uppskatta att bli rengjord. Då får du även en bra koll och lär dig snabbt hur ofta just din katt behöver rengöras. Tänk bara på att ju oftare man badar sin katt så ökar produktionen av sebum. Det fungerar precis som hos oss människor.
Mellan baden kan du torka av kattens hud med en våtservett för att dryga ut badtillfällena. Vi brukar göra egna våtservetter med kokosolja. Ett miljö- och kemikalievänligt alternativ till dem man köper i affären. Ekotipset visar hur man gör här.

I samband med badet kan det vara lämpligt att klippa klorna så dem hålls på en bra längd. Tänk på att inte klippa för nära pulpan, det gör ofta ont och kan börja blöda. I övrigt så gör det inte ont, det fungerar som när vi klipper våra egna naglar.
Hur gör man badupplevelsen till en trevlig stund?

Det lättaste sättet är att tappa upp ca 38-39 gradigt vatten i ett badkar, diskho, balja eller liknande. Då kommer kattens tassar ner i vattnet en stund vilket löser upp smutsen som ska bort. För att vänja katten, eller om den tycker bad är obehagligt, tappa upp en mindre mängt vatten till en början. Det går bra att hela kattens kropp (ej huvudet) är i vattnet när dem är vana. Undvik även att det kommer vatten i öronen på katten, det tycker dem oftast inte om.

Det är inte alla Sphynxar som gillar att bada. Behåll lugnet och håll ett stadigt grepp om kroppen med tassarna vända ifrån dig. Sen kan du introducera vattnet för kattens tassar på ett lugnt sätt, då brukar det gå bra. En del katter behöver längre tid på sig att gilla badet, en del kortare tid. Det finns även katter som tycker det är en pest livet ut att behöva bada. Men försök att belöna katten efteråt med något gott och det är viktigt att katten snabbt efter badet torkas med helst en varm handduk eller att den efter torkning får ligga på en värmefilt eller liknande då det är viktigt att dem snabbt får upp sin värme igen.
Vad använder vi då i badet?

Vi använder Aleppo tvål som är mycket skonsam och mild mot både människor och djur, dessutom är den miljövänlig. Det finns en hel del andra schampon man kan använda bl.a. schampo för allergiker från apoteket. I vårt katteri har vi även testat att ha i lite olja i badvattnet. Det kan skonsamt får bort smuts och samtidigt återfukta huden, som hos Sphynxar kan vara känslig.

De oljor vi rekommenderar är bl.a. kokosolja, aprikosolja, mandelolja eller arganolja. Droppa några droppar i en badbalja, det räcker! Man kan använda andra oljor, men tänk på att välja en olja av bra kvalitet och utan tillsatser. En bomulls tvättlapp, frottélapp eller tvättvante brukar vara bra att ha till hands om huden är smutsig.
Till rengöring av öronen är det bra att använda topps. Katter har djupa hörselgångar så kan det vara svårt att nå smutsen längst in annars. Var försiktig så du inte petar för långt in bara. Bomulls rondeller är perfekt till att tvätta ytterörat, ögon, näsa och klofalsar med.